În drum spre…Paşte

seara de inviereÎn apropierea sărbătorii pascale (întotdeauna m-am întrebat dacă vine de la pască şi dacă da, de ce), eu coboram din metrou direct în..gara de nord. Eram cu Ally, cu prietenul ei şi cu 3 bagaje imense, în care aveam toate hainele de iarnă pe care le duceam unde le era locul- la Botoşani. Ajunşi în faţa ghişeului, am cerut distrasă fiind de conversaţia noastră savuroasă un bilet spre Iasi, că de! tot in Moldova e, cred ca am gândit eu. Andrei m-a îndeamnat să citesc biletul in timp ce mă conduceau spre sala de aşteptare, unde aveam de aşteptat doua ore, pana la 11.40. Ah! ce fericită am fost câteva secunde, când am văzut pe bilet ora 11.00. Le-am zis şi lor extaziată că “bine s-au mai gândit aştia să pună trenul mai devreme, in concordanţă cu metroul”. Oameni cu suflet bun, gândeam in inocenţa mea făuritoare de basme colorate..Atunci mi-a venit mie ideea să mă uit şi la numărul trenului, să citesc pe tabela cu informaţii si linia unde va gara trenul. Andrei s-a dus să citească tabela, in timp ce eu mai discutam cu Ally, aşa, pe picior de plecare. S-a intors nedumerit şi m-a intrebat “Dar tu pleci la Iasi? Aia e ultima staţie a trenului tău”. Am verificat grăbită şi, într-adevăr: îmi luasem un bilet cu destinaţia Iaşi.

S-au năruit brusc toate sperantele mele de a pleca mai devreme, dar şi de a mai petrece Paştele alături de cei dragi, fiind o pesimistă in toată regula. Primul instinct a fost să mă automutilez, căci se pare că pornirile cele mai animalice le avem faţă de noi insine, când vedem că facem acţiuni similare celor pe care îi numim dobitoci (insultă personală indirectă). Aveam şi portofelul gol, ce mai, eram un caz pierdut..in gara de nord. Dar lumina Sfintei Învieri se intrezărea deja: deşi au venit doar să mă ajute cu bagajele, Ally şi Andrei aveau bani cat să mă împrumute pentru un alt bilet, aşa că am pornit spre acelaşi ghişeu. În drum spre el, mi-am amintit de regula care zice că poţi returna un bilet in decurs de o oră după plecarea trenului. Ei bine, eu aveam 10 minute de când îl cumpărasem, deci urma să am succes. Speriată, am rugat-o pe doamna de la ghişeu să îmi anuleze biletul, dar m-a avertizat ca imi opreşte 10% din sumă. Am acceptat(evident), mai ales că Ally mă încuraja cu privirea, semn că imi împrumută ea dacă e nevoie. “Dar imi puteţi da un nou bilet, spre Botoşani?” intreb eu, de data aceasta mai încrezătoare. “Iti dau, ce-am să fac, doar nu te-oi lăsa aici”, îmi răspunde printre râsete doamna de după geam, simpatică de altfel.

După ce am luat biletul, am plimbat iar bagajele prin gară, până la aceeaşi tabelă cu informaţii, unde am verificat in amănunt detaliile plecării. Apoi am fost condusă(in sfârşit!) în sala de aşteptare, unde aveam să îmi petrec următoarea oră si jumătate. Nu mai conta acum, m-am bucurat de timp vorbind la telefon, cu toate privirile suspecte ale bătrâneilor din jur aţintite asupra mea! Vorbeam prea tare, sau poate prea entuziasmată pentru atmosfera aceea lâncezită din orice sală de aşteptare.

Când am urcat în tren, parcă l-am prins pe Dumnezeu de un picior. Mă gândeam la un somn liniştit, sprijinindu-mă de geamurile opace(de murdărie) ale CFR-ului. M-am aşezat cuminte pe unul din locurile de 4 şi din fericire nu aveam vecini..decât la setul de 4 din dreapta. Erau niste domni cu o sticla de 2L de bere, care au exclamat “Hehe, avem companie băieţi!”. Au urmat glume proaste, desigur..le-am suportat cu stoicism. Cu siguranţă nu era seara mea norocoasă, aşa că imi infruntam soarta. Am adormit…visând la cozonacul care se rumenea acasă in cuptor, la pasca cu ciocolată, la ouă roşii şi sarmale…

Advertisements

4 responses to “În drum spre…Paşte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: