Specialistii, un deziderat

adevarul la lupa

In vacanta am descoperit  o noua pasiune: documentarele despre investigatii criminalistice. E un obicei sanatos, si refulant pe deasupra, care tine loc citirii romanelor politiste. Poate e si un fel de escapism, prin care imi proiectez anumite curiozitati in afara realului si nu le las sa se exteriorizeze. Dar -nu vreau sa fiu morbida. Aseara m-a frapat un detaliu dintr-un caz care implica trei adolescenti care au atacat un copilandru, aruncandu-i cadavrul intr-un rau. Totul se petrecea intr-un cartier rau famat din America, of course.

Politistii care investigau cazul au iesit in afara pistelor, pentru ca amprentele si urmele s-au sters de pe cadavru, care a stat in apa un timp indelungat pana a fost gasit. Singura dovada care i-ar fi legat pe cei trei de locul savarsirii faptei era noroiul gasit pe pantofii lor, care ar fi trebuit sa fie asemanator celui de pe malul raului. Pentru a dovedi vinovatia tripletului de baieti, politistii FBI au apelat la un specialist in microorganismele din apa dulce. Da, in America exista asa ceva, si culmea, e si remunerat pentru ca e specialist, cuvant care la noi are o conotatie depreciativa, e un fel de “fraier in folosul stiintei”. Ei, ce ne trebuie noua asa ceva, daca la noi abia se preleveaza amprente de la locul unei infractiuni sau crime, sau anevoie se interogheaza mai mult de 2-3 martori. Paradoxal, la ei nu e o meserie din aia la care denumirea e mai lunga decat atributiile. Omul a studiat, isi petrece viata intr-un laborator, colaboreaza cu FBI si alte institutii sau cu universitati de prestigiu, care fac cercetari! in folosul stiintei.

Noi batem pasul pe loc, pentru ca avem mintea asa de ingusta, incat daca vreun roman ar fi destul de nebun incat sa il pasioneze studierea microorganismelor din apa dulce, ar trebui mai intai sa-si faca rost de un pasaport. Noi nu tinem cercetatori, noi nu alocam fonduri domeniului acesta obscur, pentru ca romanii sa ne faca cinste peste granite, nu la ei acasa. Rusine, sa ne fie!

Advertisements

One response to “Specialistii, un deziderat

  • Lucian

    un caz asemanator il reprezinta “specialistii” IT romani. Adica aceia care isi depun CV-urile la americani prin hackuirea site-urilor NASA, FBI sau alte scenarii cunoscute. In Romania, asta inseamna inchisoare, ajunsi in SUA (in cazul in care americanii ii cer pentru ca lor le-au provocat pagube), oficial sunt bagati tot in inchisoare, neoficial sunt platiti cu sute de mii de euro pe an, facand ceva in folosul stiintei.

    la noi, vorba unui prof de la mine de la facultate:

    ca sa va simtiti impliniti in viata, trebuie sa faceti ceva ce va place si sa gasiti un fraier care sa va plateasca pentru asta…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: